Европейската комисия (ЕК) скоро ще предложи 12-ия пакет от санкции срещу

...
Европейската комисия (ЕК) скоро ще предложи 12-ия пакет от санкции срещу
Коментари Харесай

Фон дер Лайен от Киев: ЕК предлага скоро 12-и пакет санкции срещу Русия

Европейската комисия (ЕК) скоро ще предложи 12-ия пакет от наказания против Русия. Това съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен на взаимна конференция с президента на Украйна Володимир в Киев, оповестява " Укринформ ".

По думите ѝ, пакетът ще включва и нови забрани за импорт и експорт, както и действия за стягане на тавана на цената на петрола. Комисията ще предприеме допълнителни ограничения против заобикалянето на глобите в тясно сътрудничество с сътрудниците от Г-7.

" Ще продължим да вършим по този начин, че Русия да заплаща за своята нападателна война. Съществуващите ни наказания засегнаха надълбоко съветската стопанска система. Съвсем скоро ще предложим на държавите-членки нашия 12-ти пакет от наказания. Ще има нови описи, с цел да бъдат подведени под отговорност тези, които са забъркани във военното навлизане и окупацията на страната, само че също по този начин и тези, които са забъркани в бруталното похищение на деца, и тези, които са забъркани във подправени вести и агитация ", сподели фон дер Лейен.

Русия би трябвало да заплати цената за опустошенията и разрушенията, които аргументи. Има различен образец, това е тематиката за постъпленията от 200 милиарда евро обездвижени съветски суверенни активи в Европа. Постъпленията се натрупат всеки ден. Вярваме, че тези облаги би трябвало да отидат за възобновяване на Украйна. Ето за какво Комисията в този момент ще излезе доста скоро с предложение, което разрешава това да се случи ", акцентира ръководителят на Европейската комисия.

Пакетът към този момент бе разгласен, както и съветските упования за повече наказания. Москва обаче твърди, че Западът е ударен повече от ограниченията, както и че може да издържи с години на тях.  Русия твърди, че стопанската система ѝ даже е в по-добро положение. 

Лайен изрази убеденост, че Украйна може да реализира амбициозната си цел да премине към идващия стадий от процеса на присъединение. 

" Трябва да кажа, че постигнахте отличен прогрес - това е впечатляващо да се види. Ще свидетелстваме за това идната седмица, когато Комисията ще показа отчета си за разширението. Искам да ви кажа какъв брой сме впечатлени от промените, които направихте в разгара на война. Никога не би трябвало да забравяме, че водите екзистенциална война. И в това време вие надълбоко реформирате страната си ", сподели фон дер Лайен.

Украйна е изнесла повече от 100 милиона тона артикули, като повече от половината от тях са селскостопански артикули, съобщи още тя.

" Пътеките за взаимност до момента са разрешили на Украйна да изнесе над 100 милиона тона артикули. Повече от половината от тези 100 милиона тона артикули са селскостопански и хранителни артикули. Така че Украйна храни света в тези времена на дефицит ", сподели тя.

В същото време, съгласно нея, 42 милиарда евро са приходите за Украйна през последните 16 месеца.

Тя акцентира значимостта на самодейността, така като около 65% от украинските хранителни артикули напущат страната по този метод.

" Това е и повода да влагаме доста в укрепването на тези платна - това са железопътни, пътни и гранични пунктове. Миналата година сме дали обещание 1 милиард евро вложения. Тази сума към този момент е надхвърлена. Всяко изпитание и всяко евро са добре вложени, тъй като закотвят украинската стопанска система в нашия обединен пазар ", сподели тя.

Украинският президент Володимир Зеленски акцентира, че нито водачите на Европейски Съюз, нито Съединени американски щати го притискат да води договаряния с Русия. Това изказване направи президентът в диалог с публицисти в Киев дружно с ръководителя на Европейска комисия. Според Зеленски той не знае кой и за какво популяризира сходна информация.

" Не знам кой го прави. Но като човек, който носи тази отговорност и пълномощия във връзка с дадени договаряния, ще ви отговоря доста искрено. Всички знаят, че моето отношение съответствува с отношението на украинското общество и по тази причина през днешния ден никой не оказва напън върху мен. Днес никой от водачите на Европейски Съюз, Съединени американски щати, от нашите сътрудници не ни притиска да водим договаряния с Русия и да ѝ дадем нещо. Няма да има такова нещо ", акцентира Зеленски.

Лайен приказва и пред украинския парламент. 

Цяла Европа ви дължи дълбока признателност за всичко, което сте създали от началото на тази брутална война. Вие се борите освен за вашата независимост, вашата народна власт и вашето бъдеще, само че и за нашето. Вие се борите за Европа. Това е нещо, което ние мъчително осъзнаваме, сподели тя. Твърде дълго мнозина в Европа смятаха, че можем да търгуваме с Русия и да я интегрираме в европейския ред за сигурност. Но това не проработ и  няма да работи, до момента в който дейностите на Русия се водят от лъжливи фантазии за империя. Това е един значим урок, който вие, хората на Украйна, ни научихте през цялата тази война. Така че няма да повторим грешките от 2014 година Ще продължим да упражняваме оптимален напън против Русия, до края на експанзията и до момента в който Украйна не възвърне справедливия и дълготраен мир.

Припомняме, че Лайен дойде по-рано в събота в Киев.  Визитата ѝ пристигна преди отчета, който Европейският съюз се чака да показа идната седмица за напредъка на Украйна относно кандидатурата ѝ за участие.

Очаква се оценката на Европейски Съюз в сряда да даде подробности доколко е напреднала Украйна в осъществяването на разнообразни стопански, правни и други критерии, с цел да разчисти пътя си за започване на договарянията за присъединение през декември.

Украйна кандидатства за присъединение към ЕС дни след пълномащабното навлизане на Русия през февруари 2022 година и смята присъединението си към комерсиалния блок за собствен главен приоритет.

През декември на среща на върха 27-те страни членки на Европейски Съюз би трябвало да решат дали да разрешат на Киев да стартира договаряния за присъединение - ход, който изисква единомислещата поддръжка на всички членове на блока.

Кандидатурата на Украйна получи подтик в четвъртък, когато немският външен министър Аналена Бербок изрази убеденост, че следващия месец Европейски Съюз ще придвижи напред кандидатурата на Украйна.

Преговорите за участие нормално лишават години и включват необятна правна, политическа и икономическа промяна. Случаят на Украйна обаче е доста по-сложен поради войната, която бушува на юг и изток и мийто край не се вижда.

Посещението на Фон дер Лайен пристигна в сложен миг за Украйна, чиито войски се борят с изтощението и безпокойството по отношение на бъдещето на ключовата военна помощ на Съединени американски щати, на която Киев мощно разчита.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР